torstai 28. heinäkuuta 2011

Tuusulanjärven ympäripyöräily

Sain vihdoinkin ängettyä polkupyörän karavaanin mukaan mummolla-reissulle. Jo useamman vuoden on ollut suunitelmissa käydä ajamassa kehuttua/suosittua Tuusulanjärven ympäri kiertävää kuntopyöräilyreittiä.

Reitillä on Tuusulan Latu ja Pyörä Ry:n ylläpitämä kierrosvihko, johon saa laittaa nimensä aina kun kiertää koko lenkin. Kaikki kierrokset osallistuvat loppukaudesta suoritettavaan polkupyöräarvontaan.

Reitti on mahdollista kiertää kokonaan pyöräteitä pitkin, mutta paikoin katsoin viisaammaksi ja/tai helpommaksi ajaa autotien laitaa. Päällyste oli pääosin hyvässä kunnossa ja reitti sisälsi yllättävän paljon mäkiä, vaikka järvenrantaa myötäileenkin. Yksi kierros on aika tarkkaan 20 km. Reitti oli sen verran mukava, että kiersin sen neljästi. Kokonais matkaa kertyi n. 88 km. Ajoaika 3h 40min, joka sisälsi yhteensä puolituntia maisemien/nähtävyyksien katselua.

Reitin maisema on monipuolista: Itse lähdin myötäpäivään liikkeelle Järvenpään kaupungin keskustasta, eli Tuusulanjärven pohjoispuolelta. Seuraavaksi reitti kulkee läpi Tuusulan Rantatien, joka on nimetty museotieksi.

"Tien varrella voi nauttia historian sävyttämistä maisemista sekä taide- ja kulttuurielämyksistä. Aleksis Kiven kuolinmökki, Halosenniemi, Erkkola ja Syväranta ovat museotien varren museoita. Ainola ja Ahola sijaitsevat Järvenpään kaupungin puolella. Suviranta ja Martta Wendelinin Annivaara ovat yksityiskoteja. Onnela palvelee edelleen matkailijoita kurssi- ja lomakeskuksena."On kelvannut Pekan maalailla Halosenniemessä.


Täällä Kivi kuoli.

Reitille osuu myös Tuusulan kirkon seutu. Tuusulanjärven eteläkärjessä on Tuusulan keskusta, jonka jälkeen reitti kaartuu järven länsipuolelle. Tällä puolella on perinteistä suomalaista malaismaisemaa.
Seudulta löytyisi kenties maastopyöräilijällekin polkua.
Taidetta?
Katson maalaismaisemaa...


Viilentävä pulahdus olisi ollut poikaa.

Ei kommentteja: