keskiviikko 7. tammikuuta 2015

LoppiaisRogaining

Loppiaisena järjestettiin 8 tunnin rogaining kisa Espoossa. Peter kysyi lähdenkö mukaan ja koska mammuttimarssin innoittamana rogaining vaikuttaa todella mielenkiintoiselta lajilta, ei tarvinnut kauaa miettiä.

Menopeliksi valikoitu Troll, koska se on ainut "järkevä" pyörä johon minulla on nastat, eikä lunta ollut niin paljoa, että Pugsleytä olisi kannattanut harkita. Troll riisuttiin työmatkavarustuksesta. (lokasuoja, tarakat ja lastenistuimen kannatin). Siitä kuoriutuikin yllätävän ketterä ja kevyt kisakone.

Troll kisakunnossa. Hommasin vihdoin oman karttatelineenkin.


Muutama päivä ennen loppiaista sääennusteessa tapahtui selkeä muutos kylmempään. Parhaimmillaan matkalla Espooseen mittarit näyttivät -21°C. Kisan aikana lämpötila vaihteli n. 14-18 pakkasasteen välillä. Vaatetus aiheutti vähän mietintää, mutta valikoitunut setti oli oikein onnistunut:
-Jalassa pohjasta villavahvistetut talvisukat ja Laken 303 kengät
-Lyhyet pyöräilyhousut + pitkät trikoot, joiden päällä vielä tuulenpitävät hiihtohiihtohousut.
-Pitkähihainen aluspaita, microfleece ja softcell takki + huomioliivit.
-Kaulassa polarBuff ja päässä kypärän alla tuultapitävä lakki.
-Kädessä lobsterit.

Talvinen varustus. (Kuva: Peter Nylund)
Heti liikkeelle lähdettäessä huomasin, että takajarru oli jäätynyt eikä kahva hievahtanutkaan. Vaijerinkuoressa lymyää ilmeisesti kosteutta. No, hyvin se tuli pelkällä etujarrullakin.

Rogainingin ideana on hakea karttaan merkittyjä eriarvoisia rasteja kilpailuajan puitteissa mahdollisimman monta haluamassaan järjestyksessä. Kartan sai tuntia ennen starttia.
Päätimme Peterin kanssa suuunnata alkuun kohti kauimmaisia ja arvokkaampia rasteja ja poimia lähellä sijaitsevia lopuksi jos jää aikaa. Ruksasimme suosiolla pahimmat rastit pois sillä oli selvää, ettemme ehtisi kaikille rasteille.

(Kuva: Peter Nylund)
Rastit oli sijoitettu niin että pyörällä liikkeellä olleelle nopeinta oli käyttää teitä. Suuri osa rasteista oli ihan umpimetsässä, joten oli viisainta jättää pyörät ja käydä poimimassa kyseiset rastit jalkaisin lähimmältä tieltä tai polulta.
Virallisia tuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta omien laskelmien mukaan saimme kasaan 77/140p ja haimme 21 rastia 39:stä. Teitä pitkin suunnistaminen ei tuottanut juurikaan ongelmia. Paria rastia haimme maastosta turhan kauan. Vain yhden rastin kohdalla luovutimme pienen pummin jälkeen, kun oikean näköistä polunpäätä ei löytynyt. Yhdelle rastille johtava polku näytti niin "sunnuntaicyclomaiselta" (pahoittelut sisäpiirihuumorista) että jatkoimme vähin äänin kohti seuraavaa.

Täällä se jossain on.
Olimme liikkeellä perinteisellä retkeilyvauhdilla, ja se näkyy datassa. Kokonaismatka 61 km, pyörän mittarissa 53 km. Kokonaisaika n.7,5h, josta pyörät olivat liikkeessä vain 3h45min.

Retkellä nautitaan retkieväitä.
(Kuva: Peter Nylund)

Varsin mielyyttävä tapahtuma ja lajikokeilu. Sää oli uskomattoman kaunis. Retkelle osui auringonpaistetta ja täysikuu. Jos pyörärogainingia olisi enemmänkin tarjolla osallistuisin edottomasti uudestaan.

Ei kommentteja: