perjantai 16. syyskuuta 2011

Hölkkää, hölkkää, liika läski pois.

Alue-cupin kisojen lisäksi olen elokuun alusta alkaen pyrkinyt käymään aktiivisemmin juoksulenkillä, 2-3 kertaa viikossa. Tuli nimittäin ilmoittauduttua Kaarinan syysmaratonille (29.10.11). Puolimatkalle, mutta kuitenkin.

Tavoitteena on ollut juosta yhtenä päivänä työmatkat (7+7 km) vaihtelevalla vaudilla ja viikonloppuisin pidempi pk-lenkki (90+ min). Näiden lisäksi joku lyhyt iltalenkki, jos kalenterissa on ollut sattumalta tilaa.

Vauhtikestävyys ei päätä huimaa, mutta pk sykkeillä (= alle 140 bpm) saa pidettyä 6:30-7:00 min/km vauhtia. 6:30 vaudilla 1/2 maraan menisi n. 2h 17 min. 150-160 sykkeellä kilometriin tuhrautuu n. 6:00-6:30 min. (6:00 min/km -> 2h 06min). Tällä sykkeellä uskoisin, että matka menee kohtuu helposti. Tätä nopeammalla vauhdilla syke hyppää nopeasti 170+ lukemiin. Yli 170 sykkeillä en usko, että selviytyisin koko matkasta.

Pitäisi harjoitella juoksemaan n. 5:30 min/km vauhtia. Tuntuu, että tätä vauhtia on vaikea ylläpitää. Rauhallisesti juoksemalla/hölkkäämällä vauhti on tuolla 6:00-6:30 tasolla ja jos juoksee reippaammin ollaan äkkiä alle 5:00 min/km vauhdissa. Tätä vauhtia juokseminen tuntuu rullaavan hyvin, mutta sykkeet hakkaa äkkiä rajoittimelle. 5:30 vauhdilla alittuisi 2h puolikkaalla.

Vielä on 6 viikkoa aikaa reenata vauhtia. Tai oikeastaan 5, kun viimeisellä viikolla tuskin kummempia lenkkejä tulee enää vedettyä.

Tyhmä, mutta addiktoiva laji.

3 kommenttia:

Yeti kirjoitti...

Kyl mäkin lähden juoksemaan tänään, kun kaikki muutkin nykyään juoksevat. Maratoni ei ehkä kuitenkaan houkuttele...

Jussi kirjoitti...

Jotenkin juokseminen sopii syksyyn. Mulla ei oikein vasen polvi kestä tiellä juoksemista, mutta olen tässä viime viikkoina innostunut suunnistamaan, välillä pojan kanssa ja välillä yksin. Metsässä on kivampaa, polvi ei ryppyile, ja sain hyvän syyn tehdä varustehankintoja (suunnistuskengät).

Jarkko kirjoitti...

Mäkin kävin tänään sunnuntailenkillä. Piti kokeilla kymppiä vähän vauhdikkaammin, mutta olikin jotenkin jäykkä olo ja homma meni hölkäksi. 64 min meni aikaa.